Menu

ДИГИТАЛНИ МУЗЕЈ ЂАКА ОШ „СТАРИНА НОВАК“


Драги ђаци у време светске пандемије покрећемо Дигитални музеј наше школе!
Намера нам је да свако од вас од првог до осмог разреда пошаље мејлом дигиталне фотографије ваше породичне баштине. Направићемо седам збирки и колекција материјалних и писаних историјских извора ваших породица и предака уз одобрење ваших родитеља. Свака послата дигитална фотографија треба да садржи кратки опис, годину порекла, употребу и занимљивости везану за тај предмет или писани материјал.


ЂАЦИ!
ПОШАЉИТЕ ФОТОГРАФИЈУ НЕКОГ СТАРОГ ПРЕДМЕТА ИЛИ ДОКУМЕНТА ИЗ ВАШЕГ ДОМА, СА КРАТКИМ ТЕКСТУАЛНИМ ОПИСОМ
(старост, порекло, важност итд), НА АДРЕСУ digitalnimuzej@starina.rs


КОЛЕКЦИЈЕ И ЗБИРКЕ

Стари предмети науке и технике

Стари предмети за свакодневну употребу

Стара документа

Старе фотографије

Уметнички предмети

Разни штампани материјали

Колекције


1. Стари предмети науке и технике

Аналитичка вага

Аналитичка вага из 1914. године је најстарије наставно средство у нашој школи. Њена прецизност износи 1/10 000 г.

Портабал магнетофон

Портабал магнетофон из 60-иг година прошлог века. Служио је за звучне записе сваке врсте. Користио се у настави српског и страних језика, као и у настави музичке културе.


2. Стари предмети за свакодневну употребу

Сребрна чаша са кашичицом

Сребрна чаша са кашичицом. Купљена у Пешти 1914. Ознака сребра 0800.

Сребрни чајник

Сребрни чајник са украсном орнаментиком. Купљен у Београду 1922. Ознака сребра 0800.

Сребрни чајник

Сребрни чајник са украсном орнаментиком. Представља сет са претходним чајником. Купљен у Београду 1924. Ознака сребра 0800.

Чирак

Чирак - држач за свећу од месинга. Купљен у Пешти 1914.

Сребрни чајник

Сребрни чајник стар преко 100 година, какав се употребљавао у грађанским породицама.

Пегла на жар

Пегле на жар су прављене од тешког метала, док је дршка била од дрвета. Пуњене су врелим, усијаним жаром, азтим затваране и коришћене за пеглање.

Кутија за накит

Кутија за накит са иницијалима, из периода Првог светског рата

Сат годишњак

На слици је сат годишњак марке Кундо, израђен двадесетих година 20. века. Кундо је име чувеног немачког бренда који је био један од лидера у произвоењи сатова у првој половини 20. века. Ове сатове годишњаке, по којима су најпознатији, почели су да производе 1923. Годишњак је сат са механизмом који ради 400 дана без навијања.

Сат са слике је припадао београдском часовничару Ладиславу Југу, прадеди Михаила Монашевића.

Месингани будилник

Месингани будилник швајцарске марке Bucherer производен половином 20. века. Бренд Bucherer основао је 1888. часовничар Карл Фридрих Букерер у Луцерну у Швајцарској. Ова фирма и данас постоји и поризводи луксузне сатове. Позната је и по томе што је њен партнер још од 1924. чувени бренд за сатове Rolex.

Овај сат је из колекције београдског часовничара Ладислава Југа, прадеде Михаила Монашевића.

Стара пљоска за ракију

Израђена од дрвета, месинга и коже на почетку 20. века (1910. године). Са бочне стране је ручно у дрвету изгравирано име и презиме власника. И даље се преноси из генерације у генерацију.

Радио апарат

Радио моје прабаке Милене Палигорић из 1933. године.
Марка - Philips, тип - 834A "Super inductance"

Радио апарат модел КОСМАЈ 49

Домаћи радио апарат модел КОСМАЈ 49 из половине 20. века. Рађен је према филипсовој технологији. Примао је кратке, средње и дуге радио таласе. Два точкића имали су функцију избора таласа и боју (гласност) тона. Незаобилазни предмет многих домаћинстава ФНР Југославије.

Стари телефонски фиксни апарат

Направљен је од бакелита. Овај модел је имао и додатак локалне централе (повезаност више апарата). Коришћен је у школи од половине прошлог века.

Грамофон

Грамофон деде Декић Андреја 8/2. Произведен 1966, Риз електроника Загреб.

Петролеј лампа

Користила се пре него што је уведена струја код нас. Фитиљ је од памука, а са стране је регулатор величине тј. јачине пламена.


3. Стара документа

У школи, као и у другим институцијама, свакодневно су настајала и настају разноразна документа и акта. Много тога се одбацује, а део се чува. Шта се све то чува у породичним архивама? Драга успомена или нужност! Пошаљите нам нешто интересатно и што може изаћи у јавност!

Ђачке књижице

Радна књижица

Одборничка књижица из 1952. године, одборника општине Савски венац Живојина Монашевића, прадеде Михаила Монашевића 8/2.

Извод из матичне књиге умрлих Живојина Декића, официра старе Југославије, деде Андреја Декића 8/2. Документ стар 63 године.

Војна књижица Живојина Декића, рођеног у Прокупљу, официра Југословенске народне армије, пешадија, стрелац. Године 1941. послат у логор у Немачку, при премештању у други логор искочио из воза у покрету и тако спасао сопствени живот. После рата радио као представник словеначке фирме у Београду.

Букумировић Петар, један од деда Андреја Декића 8/2, рођени брат Андрејеве баке, завршио правни факултет, 6. семестара филозофије, говорио 6/7 језика, новинар, публицист, водник I класе.


4. Старе фотографије

Збирка фотографија Музеја школе је велика. Оне су визуелно сведочење и извор историјата школе и њеног свакодневног живота, као и ђака и наставника.

Посебно су драгоцене у црно-белој техници из периода Краљевине Југославије и из прве две деценије послератне Југославије.

Некада, многе школе, су имале фото-секцију. Наша је имала и добру опремљену фото лабароторију чије сачуване делове чува Музеј школе.

Породична фотографија

Породична фотографија младенаца из 1932. године, Лозница, Краљевина Југославија. На слици су Станојка и Живорад Васиљевић, прабаба и прадеда Михаила Монашевића.

ФК "Шумадинац"

Фотографија из породичне архиве на којој је први тим ФК "Шумадинац", из 1948. године. На слици је и голман Миленко Матић, прадеда Давида Недељковића.

Ружица Декић/Букумировић, рођена у Сјеници, дошла у Београд са 5 година. Завршила 4 разреда гимназије, школовање у Софији у Бугарској, прекинула због рата, течно говорила француски; бака Андреја Декића 8/2.
Живојин Декић рођен у Прокупљу, Војну академију завршио у Београду као официр ЈНА, служио 5 година војску у Словенији, био инструктор скијања, почетком рата заробљен и депортован у Немачку, одакле је успео да побегне задњих година рата. Ж. Декић је био деда Андреја Декића 8/2.

Полка Струњаш, рођена Обрадовић је од 1941. заједно са братом Вељком до краја рата била у партизанима. До краја свог живота била је комуниста, на сахрани јој је свирана Интернационала. Полка је тетка Андреја Декића 8/2.


5. Уметнички предмети

Ликовна, вајарска и дела примењене уметности. Пошаљите ваше примерке, да отворимо породичну дигиталну галерију ђака и родитеља.

Цетињски пејзаж

Овај пејзаж се налази на Цетињу и приказује Орлов крш, где је сахрањен црногорски владика Данило Петровић, и у првом плану место окупљања испред цетињског манастира. Пејзаж је нацртао мој деда. Цетиње 1986. године.

Кип Старине Новака

Вајарско дело, модел будућег споменика Старине Новака. Аутор је академски уметник и професор Здравко Јоксимовић.

Гусле

Реплика традиционалниг гусала са ликом Старине Новака, које је као поклон школи израдио гуслар и мајстор израде епског иструмента Љубинко Драгојловић.

Уметничка слика

Уметничка слика, уље на платну, поклон „Вуковарског српског певачког певачког Јавор“ поводом нашег гостопримства на фестивалу „Радост Европе.“ Слика је из едиције ликовне колоније „Боје Вуковара“.

На слици су ћилими које је ткала покојна Душанка Стефановић, рођена 1920. у породици Петровић у села Трбушница крај Лознице. До своје смрти је живела у селу Пашковац. Први ћилим је урадила у својој 17 години и ткала, везла, штрикала до своје дубоке старости. Душанка, Дукица је била прабаба Декић Андреја 8/2.

Ручно шивени и везени чаршави и јастучнице, стари 80 година, рад Стефановић Душанке прабабе Андреја Декића 8/2.
На последњој фотографији су хеклани радови Душанке Стефановић, стари од 50 до 60 година.


6. Разни штампани материјали

(разгледнице, честитке, дописнице,стара штампа, старе мапе, старе књиге, стари плакати, ...)

У библиотеци, музеју и учионицама и кабинетима наставника чувају се многобројна стара наставна средства, као и разнородни штампани, па и писани материјали.

У не тако далекој прошлости ђаци су редовно писали разгледнице и честитке својим учитељима и одељенским старешинама.

Комуникације су данас посве другачије. Пошаљите нам ваше јединствене и занимљиве примерке.

Студије о ратној служби

"Студије о ратној служби" је војни приручник потписана од стране француског генерала Ј. фон Верди ди Верноа, а на српски језика ју је превео мајор Милутин Мариновић. Ово је четврто издање и изашло је из штампарије на Обилићевом венцу 1899. године.


7. Колекције

(филателије, нумизматике, ордена и медаља, старих улазница сваке врсте, сличица, значки, било каквог колеционарског хобија...)

Музеј школе стално сређује, анализира, чисти и допуњава своју нумизматичку и филателистичку збирку и повремено је излаже.

Видите и орден која је школа добила у време социјалистичке Југославије.

Пошаљите најинтересатније примерке из сакупљачких колекција ваших и ваших предака.

Кованица од 50 динара, из 1955. године из ФНРЈ
(Федеративна Народна Република Југославија).