Конференција о двојезичној настави

У суботу, 17. новембра 2012. године, одржана је Конференција о двојезичној настави ,,CLIL & Bilingual Education’’ у организацији The English Book-а а присуствовали су јој: госпођа Марија Јоксимовић (Министарство просвете, науке и технолошког развоја), Кристијан Рајковић (Британски Савет), наставници из школа у којима се спроводи двојезична настава (основних и средњих) као и наставници који су желели да сазнају више о овом виду наставе јер њихове школе планирају да уведу билингвалну наставу у наредном периоду.

Присутнима су се, у уводном делу обратили: директорка школе домаћина Осме београдске гимназије Ирена Брајевић, а затим и Марија Јоксимовић као и Кристијан Рајковић.

У главном делу конференције предавање под називом ,,Teaching other subjects through English: true CLIL in action’’ и ,,English in the real world’’, које је посвећено методици наставе различитих предмета на енглеском језику, одржао је господин Zoltan Rezmuves. Затим су о својим искуствима у реализацији двојезичне наставе говорили наставници из следећих школа: Десета гимназија, Београд; ОШ ,,Владислав Рибникар’’, Београд; ОШ ,,Краљ Петар I’’, Ниш. Из наше школе, која је 2006. године прва у Србији увела двојезичну српско-енглеску наставу, о својим искуствима говориле су Ивана Симеуновић и Маја Заграђанин.

Како у Србији тренутно само три основне школе (наша и школе из Ниша и Горњег Милановца) имају у програму двојезичну српско-енглеску наставу, договорена је ближа сарадња чији ће детаљи бити ускоро прецизирани.

Конференцији су присуствовале и колеге које ће ове школске године учествовати у пројекту: Мања Милиновић и Срђан Живковић.

Општи закључак свих присутних је да Министарство просвете, науке и технолошког развоја треба више да помогне школама које изводе двојезичну наставу а већу сарадњу треба остварити и са локалним заједницама.

Координатор тима за двојезичну наставу
Маја Заграђанин