Капацитети школе - фото албум

Информације и актуелности

Молба за упис ученика у први разред детета које има пребивалиште које не припада подручју ОШ "Старина Новак" >>>>
Догађаји од претходних година

20.05.2017.
Пети пролећни карневал
погледајте детаљније >>
23.03.2017.
У четвртак, нашу школу „Старина Новак“, посетили су предшколци из обданишта „Дечија кућа“. Дочекали су их четвртаци, као домаћини.
погледајте детаљније >>
16.04.2016.
Четврти пролећни карневал
погледајте детаљније >>
Март 2015.
У марту месецу у нашој школи одржане су три радионице за будуће прваке у оквиру „Веселих субота“.
погледајте детаљније >>
29.03.2014.
Манифестација намењена будућим првацима Пролећни карневал ОШ "Старина Новак"
погледајте детаљније >>
20.04.2013.
Манифестација намењена будућим првацима Пролећни карневал ОШ "Старина Новак" одржана је у суботу 20.априла 2013. године.
погледајте детаљније >>
27.02.2013.
Прилог телевизије Студио Б, у емисији "Београде, добро јутро!", о балеринама ОШ "Старина Новак"
погледајте снимак >>
Обавештење о упису ученика у I разред за школску 2019/2020.

Пријављивање ученика за упис у први разред обављаће се сваког радног дана у периоду од 01. априла до 31. маја 2019. године од 8.30 до 18.00 часова код педагога, психолога или секретара.

У I разред уписују се деца која до 31. августа 2019. године пуне 6 година и 6 месеци а највише 7 година и 6 месеци, односно деца рођена од 1. марта 2012. године до 28. фебруара 2013. године.

Заказивање електронским путем
И ове школске године заказивање уписа и тестирања детета можете извршити електронским путем
Упишите тражене податке у формулар, а педагог или психолог ће вам се јавити од 15. марта ради прецизирања датума и времена. Попуњавање формулара можете отпочети кликом на текстуални линк или слику формулара са десне стране.

У I разред могу да се упишу, под посебним условима и деца која до 31. августа 2019. године пуне 6 до 6 година и шест месеци, односно деца рођена од 1. марта до 31. августа 2013. године. Пријављивање ове деце обавиће се од 14.5. до 31.5.2019. године, а тестираће се код психолога школе од 1.6.2019. године.

Потребна документа приликом уписа
  1. Потврду о здравственом прегледу
  2. Извод из матичне књиге рођених (оригинал, може и старији од шест месеци)
уверење о завршеном припремном предшколском програму доставља се накнадно.
У I разред уписују се деца која имају пребивалиште на подручју ОШ "Старина Новак". У складу са просторним могућностима, школа може да упише и дете са подручја друге школе, о чему родитељ подноси писану молбу школи - до 01.02.2019. године. Због великог броја питања родитеља у вези са уписом у први разред деце са подручја других школа, прилажемо образац молбе.

 
Обавештење Министра просвете о новој процедури уписа у први разред основне школе
 

СВИМ БУДУЋИМ ПРВАЦИМА ЖЕЛИМО СРЕЋАН ПОЧЕТАК И ПУНО УСПЕХА!
Унапред се радујемо осмесима којима ћете улепшати нашу школу!

Дружења са будућим првацима

План Веселих сусрета
13.12.2018. Креативна радионица
27.12.2018. Новогодишњи базар
17.01.2019. Спортска радионица
28.02.2019. Музичка радионица
14.03.2019. Ликовна радионица
Пролеће 2019. 7. Пролећни карневал на "Ташу"
Термини свих дружења, осим Пролећног карневала, су
од 18.00-19.00 часова
У циљу бољег упознавања родитеља предшколаца са нашом школом „Старина Новак“, школа ће у наредном периоду организовати дружења са будућим првацима и њиховим родитељима.

Кроз ова дружења желимо да омогућимо родитељима будућих првака да се упознају са нашом школом и организацијом рада у њој. Предшколцима омогућујемо да осете простор школе, да се боље упознају са школом и лакше привикну на њу. Такође, имају прилику и да се друже са старијим ученицима кроз радионице, игре, приредбе. Желимо да, кроз песму, балет, скечеве и игру, пожелимо добродошлицу свим будућим ђацима.

Позоришна представа за предшколце

У четвртак, 3. маја 2018. године организовано је девето дружење са будућим првацима. Предшколци су у школској библиотеци гледали позоришну представу „Црвенкапа из небајке“ коју су за њих извели ученици IV/1. Будући прваци су са великом пажњом и уживањем пратили представу. Позвани су да присуствују Шестом Пролећном карневалу који ће се одржати на 8. маја на Ташмајдану.

ДРУЖЕЊЕ СА БУДУЋИМ ПРВАЦИМА

Предшколци из вртића "Љубав, вера и нада" су дана 23.03.2018. године посетили нашу школу и одељење 3/3. За њих смо припремили ликовну радионицу "Зеке и совице". У пријатној атмосфери уз песму, упознавање и смех деца су цртала, бојила, сецкала и лепила. Њихови старији другари су били ту да им помогну. Настали су прелепи радови, а ученици су похваљени за уложен труд.

Драгана Бабић

СУСРЕТ САДАШЊИХ И БУДУЋИХ ПРВАКА

Дана 15.03.2018. године, ученици 1/4 су посетили ПУ „Студио за децу Змај“ у циљу промоције наше школе и сусрета са будућим ђацима првацима. Учествовали у ликовној радионици Цртеж теби – цртеж мени. Утисци о посети су позитивни. Деца су се дружила уз песму, игру и цртање. Очекујемо да нам узврате посету.

Снежана Павловић

ОСМИ МАРТ СА ПРЕДШКОЛЦИМА

У четвртак, 08.03.2018. године. са почетком у 17:30 у просторијама Основне школе „Старина Новак“ одржана је пета по реду радионица за будуће прваке. Учитељи су са децом правили честитке за маме, док су родитељи имали прилику да се упознају са педагогом школом и њеним радом. Уз велику посећеност и позитивну атмосферу, радионица је успешно реализована, а родитељи су уз разговор са педагогом добили све потребне информације о припреми детета за полазак у школу.

Следеће дружење је заказано за 22.03.2018. године када ће будући прваци имати прилику да се опробају у спортским играма и активностима.

Најчешћа питања родитеља будућих првака - водич за родитеље

Прочитајте одговоре на најчешће постављана питања од стране родитеља будућих првака, која се тичу: продуженог боравка, опремљености учионица, тоалета, ваннаставних активности за прва четири разреда, избора учитељице/учитеља, вршњачког насиља и шта деца могу добити у нашој школи, а не могу у другим школама.

1. Школске смене?
Сва одељења млађих разреда имају само преподневну смену.
2. Продужени боравак?
Сви млађи разреди имају продужени боравак. Сва одељења од 1. до 4. разреда имају наставу само пре подне. Боравак траје од завршетка наставе до 17:00 часова. У периоду до 18:00 за ученике продуженог боравка задужена је дежурна учитељица.
3. Опремљеност учионица?
Прва четири разреда имају учионице које су физички одвојене од учионица старијих разреда. Све учионице имају нов намештај (клупе и столице), све имају компјутер и пратећу опрему, све имају конекцију на интернет. Такође, све учионице имају клима уређај. Једна учионица првог разреда има интерактивну паметну таблу. Три учионице млађих разреда имају интерактивну-паметну таблу (у школи их тренутно има 12).
4. Тоалети?
Последња значајна реконструкција школских тоалета извршена је у току последњег летњег распуста. Тоалети имају нове керамичке плочице, санитарије и молерски су потпуно санирани. Прва четири разреда користе тоалете који су намењени само за њихову употребу, тј. прилагођени су димензијама санитарија деци млађих разреда.
5. Ваннаставне активности за прва четири разреда?
Постоје ваннаставне активности:
  1. које су бесплатне;
  2. које се плаћају одговарајућим спотским клубовима и културно-уметничким друштвима.
Бесплатне ваннаставне активности су: клизање (хала Пионир), пливање (Ташмајдан), шах (клуб Делфин), рвање ("Краљевски дорћолски клуб") пројекти са Конаком кнеза Милоша, Дружина "Старина Новак". Ваннаставне активности које се плаћају су: балет, фолклор, глума, кошарка, одбојка, карате, страни језици...
6. Да ли родитељ може бирати учитељицу за будућег првака?
Непосредни избори учитељица за одељења будућег првог разреда од стране родитеља нису предвиђени али родитељи могу утицати на прављење распореда учитељица будућег првог разреда на посредан начин, тако што ће при упису свог детета, у психолошко-педагошкој служби изнети своје жеље и очекивања каква учитељица би била најбоља за њихово дете. Такође, родитељи су дужни да изнесу сваку, малу и велику, околност која може помоћи у прављењу распореда учитељица за први разред школске 2015/16. године. На овај начин изражене жеље родитеља биће узете као озбиљан и важан критеријум при распоређивању која учитељица ће бити распоређена у настави будућег првог разреда.
7. Да ли учитељице садашњег четвртог разреда аутоматски постају учитељице будућег првог разреда?
Не! Учитељице у садашњем четвтом разреду биће распоређене према потребама наставе и ваннаставних активности. Ово распоређивање зависи од низа фактора: претходних резултата учитељице, усаглашености персоналитија учитељице са тестираним предшколцима, жељама родитеља, стручних разлога, специфичности школске године и др. Од учитељица прошлогодишњег четвртог разреда само су две у садашњем првом разреду од укупно четири.
8. Вршњачко насиље?
Постоји али не излази из оквира просека на нивоу београдских школа. Доминантан облик вршњачког насиља је вербални облик насиља а појава физичког насиља (туча вршњака) је ретка и представља појединачне случајеве који се појављују само повремено без икакве статистичке правилности. Примери презаштићивања деце од стране родитеља далеко су чешћи и статистички су правилније распоређени и квантитативно и квалитативно.
9. Шта дете уписано у први разред добија у ОШ "Старина Новак" а не може добити у другој школи?
ОШ "Старина Новак" је једина основна школа у Београду која има двојезична одељења са наставом и на енглеском и на српском језику; спортско одељење, развојно одељење, "Радио Новак", Међународна размена ђака (Холандија, Румунија), ђачки лист "Новак" у луксузној опреми и пуном колору. Двојезична одељења имају посебан статус, садрже од 15 до 18 ђака и остварују сарадњу са Интернационалном школом. ОШ Старина Новак је једина школа у Србији која има Музеј основне школе. Једина је основна школа која има редован предмет пливање. Једина је основна школа која системом интерфона контролише улаз у школу. Поседује најпосећенији веб сајт основне школе у Београду (ажурира се дневно). Најстарија је палилулска школа у центру града.
У школи је избачено коришћење креде и зелене табле, а комплетна настава старијих разреда одвија се помоћу интерактивних табли.
Школа је у процесу увођења НТЦ методе извођења наставе - НТЦ све радионице за Град Београд реализује у ОШ "Старина Новак".
10. Које се активности спроводе у продуженом боравку?
У продуженом боравку ђаци раде домаће задатке, вежбају и утврђују обрађене садржаје. Реализују се планови различитих радионица (психолошка, педагошка, ликовна, драмсака, креативна дружионица..) Сви ђаци добијају метални ормарић са кључем који се налази у ходнику испред учионице тако да ђаци могу да своје уџбенике и школски прибор оставе, по жељи, у школи.

Дружење са предшколцима током претходне школске године

ОШ “Старина Новак” жели да се родитељи предшколаца што боље упознају са богатим школским активностима које нуди школа „Старина Новак“, па ће у наредном периоду организовати дружења са будућим првацима и њиховим родитељима.

Кроз ова дружења желимо да омогућимо родитељима будућих првака да се упознају са нашом школом и организацијом рада у њој. Предшколцима омогућујемо да осете простор школе, да се боље упознају са школом и лакше привикну на њу. Такође, имају прилику и да се друже са старијим ученицима кроз радионице, игре, приредбе. Желимо да, кроз песму, балет, скечеве и игру, пожелимо добродошлицу свим будућим ђацима.

Планирамо ВЕСЕЛЕ СУСРЕТЕ:

Опис активности
15.12.2016. од 18 до 19 h ликовна радионица
27.12.2016. од 18 h приредба за будуће прваке
18.01.2017. од 18 до 19 h игре без граница
28.02.2017. од 18 до 19 h музичка радионица
09.03.2017. од 18 до 19 h игралице питалице
06.04.2017. од 18 до 19h креативна радионица
20.05.2017. од 10 h на Ташмајдану ПРОЛЕЋНИ КАРНЕВАЛ