Menu

Упис

ОБАВЕШТЕЊЕ
о упису ученика у I разред за школску 2023/2024. годину

У I разред школске 2023/24. године уписују се деца која до 31. августа 2023. године пуне 6 година и 6 месеци, а највише 7 година и 6 месеци, односно деца рођена од 1. марта 2016. године до 28. фебруара 2017. године.

Упис ученика у први разред школске 2023/24. године обављаће се путем е-уписа (термин пријављивања биће познат након обавештења надлежног министарства) од стране педагога, психолога или секретара школе. Упис/тестирање деце вршиће се од 03. априла до 31. маја 2023. године сваког радног дана у периоду од 830 до 1800 часова код педагога и психолога школе.

У I разред могу да се упишу, под посебним условима и деца која до 31. августа 2023. године пуне 6 до 6 година и шест месеци, односно деца рођена од 1. марта до 31. августа 2017. године. Пријављивање ове деце обавиће се од 17.05. до 31.05.2023. године, а тестираће се код психолога школе од 01.06.2023. године.

У I разред уписују се деца која имају пребивалиште на подручју ОШ"Старина Новак" Београд.

У складу са просторним могућностима, школа може да упише и дете са подручја друге школе, о чему родитељ/други законски заступник подноси писану молбу школи - до 01.02.2023. године. Приложени образац молбе потребно је попунити и доставити на мејл: pepsi.sluzba@starina.rs

Уколико то технички није могуће, родитељ/други законски заступник може се обратити школском психологу или педагогу лично у школи.

Родитељи/други законски заступници приликом уписа не подносе документа (Уверење о завршеном припремном предшколском програму школи се доставља накнадно).

Извод из матичне књиге рођених, потврду о пребивалишту детата и лекарско уверење (потврда о здравственој способности детета за упис у школу) прибавља школа приликом е-уписа (електронским путем из службених евиденција РС), а на основу писане сагласности родитеља/другог законског заступника (школи се стављају на увид лична документа са јмбг за дете и једног родитеља).

еУпис - еАпликација

Поштовани родитељи/други законски заступници,

Министарство просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Канцеларије за информационе технологије и електронску управу омогућило је да родитељима/другим законским заступницима буде и за школску 2022/2023. годину доступна услуга електронско заказивања термина за тестирање и упис деце у први разред основне школе.

Родитељима/другим законским заступницима ће почев од 20.03.2023. године до 31.05.2023. године бити омогућено да електронским путем закажу термин за упис и тестирање детета преко Портала еУправе (еЗаказивање термина за упис и тестирање детета у ОШ).

Уколико родитељ не жели (или нема техничких могућности) да закаже термин електронским путем, школа ће то учинити кроз апликацију уместо родитеља.

Министарство просвете обезбедило је подршку родитељима у вези са еЗаказивањем термина за упис и тестирање детета у ОШ. Сва питања и недоумице у вези са заказивањем термина могу се поставити на контакт телефон: 011/735-05-57.

Упис ученика у први разред основне школе, у складу са заказаним термином, обавља се у периоду од 03.04.2023. године до 31.05.2023. године. Истог дана ће психолог или педагог извршити тестирање детета (школи се стављају на увид лична документа са јмбг за дете и једног родитеља –извод из МКР за дете).

На тај начин ће се омогућити родитељима да једним одласком у школу заврше све активности везане за упис детета у први разред. Школа по службеној дужности, преко апликације еУпис, прибавља податке из матичне књиге рођених, евиденције пребивалишта, здравственог информациног система, као и подтак о похађању припремногпредшколског програма (посредством ЈОБ-а). Изузетно, уколико је лекарски преглед обављен код приватног лекара или у војној здравственој установи, биће потребно да га родитељ донесе у школу.

Све додатне информације можете добити на мејл: pepsi.sluzba@starina.rs или позивом на број телефона: 011/33-49-513 (педагог/психолог), 011/33-47-633 (секретар школе).


СВИМ БУДУЋИМ ПРВАЦИМА ЖЕЛИМО СРЕЋАН ПОЧЕТАК И ПУНО УСПЕХА!
УНАПРЕД СЕ РАДУЈЕМО ОСМЕСИМА КОЈИМА ЋЕТЕ УЛЕПШАТИ НАШУ ШКОЛУ!


ДРУЖЕЊЕ СА БУДУЋИМ ПРВАЦИМА

Предшколци из вртића "Дечје царство" посетили су нашу школу и одељење lV/1 у пратњи својих васпитачица 23.05.2023. године. За њих смо припремили ликовну радионицу "Пролећне торбице". У пријатној атмосфери уз песму, упознавање и смех деца су цртала, сецкала, бојила и лепила. Старији другари су били ту да им помогну. Настали су дивни радови, а предшколци су похваљени за уложен труд.


Отворени дан школе за предшколце

У четвртак, 27.4.2023. године у Основној школи „Старина Новак“, са почетком у 18 часова организовано је пето по реду дружење са предшколцима, будућим ђацима првацима наше школе.

Ово дружење било је другачије у односу на досадашње сусрете са нашим другарима. Они су по први пут обишли неколико учионица школе. Прво су били у библиотеци где је са њима разговарала вероучитељка која им је поклонила по икону Светог Саве и дала цртеже у виду бојанке да их обоје код куће. Затим су били у учионици ликовне културе где их је поздравила наставница истоименог предмета. Будући прваци су знатижељно посматрали како њихови старији другари цртају своје ликовне радове. Након тога су отишли у кабинет биологије где су видели такође разне занимљиве садржаје. У кабинету технике и технологије предметни наставник им је показао разне макете и моделе који су им по изразима лица били веома занимљиви.

Циљ овог и свих претходних дружења био је да прелазак из предшколских у школске активности буде што лакши за наше будуће прваке.

Надамо се да смо у томе заједно успели.

Видимо се у септембру!

Младенка Башић


Четврта креативна радионица за будуће прваке

Пролећна креативна радионица за предшколце

У четвртак, 23.3.2023. године у основној школи „Старина Новак“, са почетком у 18 часова одржана је радионица за будуће прваке, четврта по реду.

Предшколци су имали задатак да од разнобојних папира направе букете цвећа које ће поклонити њима драгим особама. Радили су веома вредно, предано, са великом заинтересованошћу и жељом да се букети допадну њиховим најмилијим. Радове су по завршетку понели кућама.

Учитељима који су са њима радили на овој пролећној креативној радионици су оставили на поклон потписе и цртеже по њиховом избору. Од тих садржаја направљен је пано који се налази на зиду испред ПП службе, који ће наши другари имати прилике да виде када дођу на упис.

Наши будући ђаци су напустили учионицу задовољни, насмејаних лица, опет уз питања када ћемо се видети следећи пут.

Драго нам је да се наставила тенденција повећања броја присутних, овога пута је било око 40 наших вредних другара.

Добро нам дошли на упис првог априла!

Било би нам драго да нам на следеће дружење које је заказано за 27. април дођете као ђаци наше школе.

Младенка Башић


Трећа креативна радионица за будуће прваке

МУЗИЧКА РАДИОНИЦА ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

У четвртак, 23.2.2023. године у Основној школи „Старина Новак“, са почетком у 18 часова одржана је музичка радионица, трећа по реду за будуће прваке.

Као и за претходне две радионице учитељи четвртог разреда су пажљиво осмислили музичку радионицу за наше малишане. Кренуло се са тапшалицама, које су уз неколико понављања врло брзо савладали. Музичке тачке, песме, игре, плес, су се смењивале једна за другом. Уз "Лимбо-денс" показали су своје способности и такмичарски карактер. Допала им се и песма "Глава, рамена, стомак, колена", коју су сви певали и изводили покрете уз песму. Наставило се у истом ритму уз песму "Пачји плес" и игром са балонима. Раздрагани, уморни од игре и песме а и даље жељни нових садржаја, редом су запиткивали када ће бити следеће дружење. Послужени су скаткишима и сокићима.

Из радионице у радионицу повећава се број малишана, што је био случај и сада, било их је 38.

Видимо се 23. марта у 18 часова.

Добро нам дошли!

Младенка Башић


Други „Весели сусрети“ за будуће прваке

СПОРТСКА РАДИОНИЦА ЗА ПРЕДШКОЛЦЕ

Друга по реду радионица за будуће прваке одржана је у четвртак, 2.2.2023. године у ОШ "Старина Новак" у фискултурној сали са почетком у 18 часова. Радионица је била спортског карактера. Малишани су провели време у дружењу са новим вршњацима и учитељима у новој средини. Уз забаву и смех, кроз различите игре, полигон спретности и штафетне заврзламе показали су велику прилагодљивост, брзину и слободу, што је и био циљ ових активности. Раздрагани узвици и жамор одзвањали су фискултурном салом.

На овом дружењу било је 32 предшколца из различитих вртића. На крају радионице видела су се насмејана дечја лица, родитељи су се захваљивали. То нам је највећа сатисфакција и знак да је радионица успешно спроведена.

Следеће дружење је заказано за 23.2.2023. године.

Младенка Башић, учитељица


Први „Весели сусрети“ за будуће прваке

НОВОГОДИШЊА КРЕАТИВНА РАДИОНИЦА ЗА БУДУЋЕ ПРВАКЕ

У четвртак, 22.12.2022. године са почетком у 18 часова у просторијама ОШ „Старина Новак“ одржана је прва креативна радионица за будуће прваке. Директор школе Влада Вучинић се обратио предшколцима и њиховим родитељима, поздравио их и пожелео им добродошлицу.

Учитељи који сада воде четврте разреде су са децом правили новогодишње честитке, док су родитељи имали прилику да се упознају са организацијом рада у школи и са припремом деце за полазак у школу. Наши будући другари су са великом пажњом и инетересовањем посматрали старије ђаке, цртеже на паноима у учионицама и све их је занимало. Били су узбуђени, знатижељни, симпатични, слатки и са мало треме. Радионица је била весела, радна и сви су уживали. Трудили смо се да им боравак у школи буде што занимљивији. Уприличено је и мало слатко послужење за наше будуће ђаке.

Уз велику посећеност (28 малишана) и позитивну атмосферу радионица је успешно реализована.

Радујемо се што им је било инетересантно. Следеће дружење заказали смо за фебруар.

Радујемо се новом сусрету!

Младенка Башић, учитељица
ОБАВЕШТЕЊЕ
УПИС УЧЕНИКА У ПРВИ РАЗРЕД ШКОЛСКЕ 2022/2023.ГОДИНЕ
еАпликација


Бесплатни уџбеници за ученике првог и другог разреда у школској 2022/2023. години


Пета весела среда

16.3.2022.

Последња планирана Весела среда са предшколцима одржана је 16.3.2022. у 18:30. Као и претходних среда предшколци су се окупили пола сата раније жељно ишчекујући нове активности које су им учитељи четвртог разреда припремили. Тема овог дружења је била: У сусрет пролећу. Пролећне песме, игре и радове изводила су са учитељима 43 предшколца. ПП служба је и ове среде била на услузи родитељским питањима и део времена присуствовала радионици и разговарала са предшколцима. Никад бројнији, били су тужни када се радионица завршила али је пао договор да се видимо у септембру.

Катарина Урошевић

Четврта весела среда

23.2.2022.

Четврта весела среда одржана је 23.2.2022. у времену од 18:30 до 19:15. у две групе предшколаца, обзиром да нас је посетило њих тридесет и двоје.

Жамор, узбуђење и ишчекивање нових активности(неки предшколци су били већ један или два пута) одзвањао је ходницима наше школе. У једној учионици показивали су разне таленте вртећи точак изненађења, док су у другој имали информативно предавање на тему Дана розе мајица који смо тог дана обележили у школи, а украшени хол школе привлачио њихову пажњу. Сабирали смо бројеве уз чичак пикадо кроз игру и балансирали равнотежу уз активност Мој шешир-твој шешир.

Активности за децу припремили и реализовали учитељи четвртог разреда уз свесрдну подршку педагошкиње Иване Николић која је и овог пута стрпљиво одговарала на питања и недоумице родитеља поводом уписа првака.

Катарина Урошевић

Трећа весела среда

9.2.2022.

Још једна Весела среда одржана је 9.2.2022. у 18:30. Предшколци су нестрпљиви били и почели да се окупљају још у 18 часова.

Овога пута је било њих двадесет шесторо и радионице су се одвијале у две учионице. У једној учионици се одвијала еколошка радионица предвођена нашом дугогодишњом сарадницом Александром Вучинић и уз подршку учитеља Стефана, где су предшколци на крају радионице добили и "Бајку о два града", а на тему екологије Александре Вучинић. Друга учионица је била задужена за певање, плес, покрет и ритмичко свирање,а водиле су је учитељице Даринка Танасковић и Катарина Урошевић - Како би сва деца учествовала у свим активностима, у двадесетом минуту је дошло до замене учионица, односно размене деце. Све то је пропратило будно око и ухо наше педагошкиње Иване Николић. Распевани и разиграни предшколци најавили су свој долазак на следећу радионицу заказану за 23.2.2022.у 18:30.

Катарина Урошевић

Полигон спретности

26.1.2022.

Друга Весела среда за предшколце успешно је одржана 26.01.2022. Место дружења, овог пута, је била фискултурна сала. Предшколци су у одличном расположењу пролазила полигон спретности и учествовали у штафетним играма које је за њих осмислила наставница физичког Милица Пекић. На крају дружења предшколци су са учитељима четвртог разреда поделили импресије о школи.

На овом дружењу било је 20 предшколаца из различитих вртића. Након ове спортске радионице, предшколце су дочекали њихови родитељи које су они одмах обавестили да је следеће дружење у школи "Старина Новак" заказано за 9.фебруар.

Са будућим првацима дружили су се сви учитељи четвртог разреда Катарина Урошевић IV/1, Стефан Димитријевић IV/2, Невена Радановић IV/3 и Даринка Танасковић IV/4.

Весела среда за предшколце

15.12.2021.

Прва Весела среда за предшколце успешно је одржана 15.12.2021.од 18:30 до 19:15 часова. Ученици и родитељи дочекани су у холу школе. Током окупљања представљена им је тренутна поставка старих лутака и играчака изложена у музеју школе. Након изложбе ученици и учитељи четвртог разреда, као и педагог школе, отишли су у учионицу IV/3 и тамо у прелепој атмосфери правили новогодишње радове уз разговор, смех и на крају плес. Ученици су послужени и бомбонама, а по једну су добили и за новогодишње украс - поклон кесице које су правили.

На првој радионици било је 10 предшколаца из различитих вртића. Након радионице, расположени и гости и домаћини растали су се уз најлепше жеље за Нову годину и уз позив на следећу јануарску радионицу.

Катарина Урошевић, учитељица


Моја школа


Моја школа


Васкршње чаролије

Васкрс или Ускрс, највећи је хришћански празник којим се прославља Исусов повратак у живот — васкрсење. На Велики петак фарбају се васкршња јаја, највише црвеном бојом. Прво црвено јаје које се офарба назива се чуваркућа. Православци у Србији се тог дана поздрављају речима Христос васкрсе, на шта се одговара Ваистину васкрсе.Весели онлајн сусрети 2021.

Позивница за веселе онлајн сусрете


Aктивности предшколаца од претходне школске године

Предшколци у ђачким клупама

Током децембра 2019. године, јануара и марта ове године, предшколци из околних вртића су учествовали на три радионице. Уз велику посећеност и позитивну атмосферу, радионице су успешно реализоване. Будући првци су са учитељицама правили новогодишње честитке и инструменте (звечке) од материјала за рециклажу. Трећа радионица изавала је посебну пажњу код деце. Са наставницом биологије користили су микроскопе гледајући различите препарате, правили ћелију од пластелина, гледали филмић, учествовали у квизићу и понешто научили.

Насмејана дечија лица су показала колико су уживали у радионицама. Очекујемо их и на следећој радионици у априлу.


Радови предшколаца (март-јун 2020)

Цвеће у пролеће

Господин и госпођа Балонко

Оригами

Пронађи реч

Животиње од бројева

Животиње од кругова

Животиње од отиска руке

Животиње на расклапање

Организуј свој простор

Оживљено слово

Фротаж

Лизалице и бомбоне

Пролећна ливада

Мозаик

Не љути се човече

Од чачкалица и грашка прстићи направе свашта

Одлике пролећа

Рам за слике

Зашто да се руке перу

Ускршње шаренило

Игра сенки

Негде у земљи снова

Танграм

У здравом телу здрав дух

Украсна саксија

Вештица и маестро

Експеримент

Јога за децу

Пролећни шеширићи