БОЈЕ МИРА

Нашу школу су 31. маја посетили учесници међународне манифестације „Трка мира“.

Поводом 30-годишњице међународне „Трке мира“ као и међународног Дана мира УН, оргаизована је изложба цртежа деце основних и средњих школа земаља из целог света, под називом „Боје мира“. Од 21. до 25. септембра 2017. године биће изложени радови у Колосеуму у Риму. На овај нечин деца ће изразити своју тежњу и свој сан да светом завлада мир и пријатељство.

Овогодишња тема изложбе носи свеобухватан назив „Мир почиње од мене“. ченици нижих разреда наше школе, инспирисани задатком, насликали су голубе мира, веселу децу око планете, људе у загрљају, љубав у дворишту, медитацију на делу.

Учесници „Трке мира“ утрчали су у нашу школу носећи симболичну бакљу мира. У библиотеци школе дочекали су их знатижељни дечаци и девојчице и поздравили громким аплаузом. На почетку дружења, присутнима се обратио директор школе, Влада Вучинић. Ученици шестог разреда припремили су пригодан поетско-музички програм на тему мира. Чули су се стихови Мирослава Антића, Боба Дилана, Џима Морисона, преплитале су се ноте на кларинету и певало у славу сунца.

Ученици четвртог разреда, са својом учитељицом, Љиљаном Милошевић, отпевали су песму „Пружимо руке“, а онда су разговарали са гостима. Ученике је интересовало како се то оптрчи цео свет, колико трају пешачке туре, куда се све иде, које занимљиве земље се обилазе, коначно, како се постаје њихов члан.

Било је задовољство гледати ту интерактивну прдставу хуманих људи, визинара, бораца за мир и јединство и неких довојчица и дечака којима је све важно у тој необичној причи.

На крају смо сви симболично понели бакљу мира и пожелели жељу миру. А, наши гости су понели наше цртеже, наше поруке, наше жеље и истрчали из школе, баш онако како су у њу и утрчали, са бакљом у рукама и осмесима на уснама. Отрчали су пут Италије, пут Рима, пут мира.

Био је ово наш допринос у стварању бољег света. А у ваздуху су остали стихови Џона Ленона: „Све што говоримо је дајте миру прилику“.

Драгана Лончаревић