Први дан „Недеље школе 2018.“

ПОНЕДЕЉАК 28.05.2018.
16:00
хол школе
Концерт и ђачка модна ревија костима
МАЛА НОЋНА МУЗИКА
17:30
Галерија Музеја
ПРОМОЦИЈА СПОМЕНИКА СТАРИНИ НОВАКУ
18:00
читаоница школске библиотеке
промоција друге књиге наставника Милоша Пекића
БОЖЕ МИЛИ ДА ЧУДНА ЈУНАКА
антологија народних песама о Старини Новаку

МАЛА НОЋНА МУЗИКА

Концерт озбиљне музике „Мала ноћна музика“ који су, са великим успехом, ранијих година изводили наши ђаци у оквиру „Недеље школе“, дочекан је са великим нестрпљењем. У холу школе формирана је сцена за извођење музичких дела. Водитељ је поздравио окупљене љубитеље озбиљне музике, наставнике, родитеље, ђаке и госте, и најавио шта ће се све чути. Истакао је да ће између извођења композиција бити представљани костими са „Шестог пролећног карневала“. Извођење је уследило и присутни су имали прилику да чују композиције на школском електричном клавиру, на виолончелу, електричној гитари, флаути, хармоници, виолини. Прави правцати инструменталисти музицирали су појединачно али је било и неколико извођења на клавиру за четири руке, па чак и атрактивно свирање на клавиру без прстију. Најмлађи ђаци су, како је и најављено, у паузама између композиција дефиловали у костимима са пролећног карневала и побрали једнак аплауз као и извођачи композиција. Хол школе је радосно био испуњен дивним тоновима са мноштва инструмената али и веселим живим бојама костима најмлађих ђака.

СПОМЕНИК СТАРИНИ НОВАКУ

Десио се и тај чудесан догађај о коме смо до скоро само могли да сањамо. Стигао нам је лично Старина Новак! Његов споменик. Професор Факултета ликовних уметности вајар Здравко Јоксимовић, лично је у наручју донео своје вајарско ремек-дело – споменик Старини Новаку изливен у гипсу. Овај догађај је одмах изазвао велику пажњу. Многе очи рашириле су се како се то обично не догађа. Љубопитљивост и занимање за придошлице нису се нимало крили, а сви су, и без речи, схватали да присуствују изузетном, историјском догађају за школу.

За дочек споменика Старини Новаку припремњена је Галерија Музеја школе. Све је изнето из Галерије. На средини, одједном нарасле просторије, постављен је сто покривен драперијом, a на тако формиран постамент стављен је гипсани споменик Старини Новаку. Сви знатижељници могли су да загледају споменик са свих страна. Званична промоција уследила је у заказано време поводом чега су пристигли гости и из других школа. У необавезујућим дискусијама о споменику примећено је да је Старина Новак лепе стасите и снажне фигуре, више хитар него робусан, и да не одаје застрашујући утисак него да му је израз благ и смирен. Једна рука му је на сабљи, а друга, наслоњена на упасан пиштољ, придржава гусле окачене о раме. У целом држању осећа се аристократска, официрска нота, поред осталог и због рукавица на рукама, дубоких чизама на ногама и плашта који на оковратнику има крзно. Делимично разбарушена коврџава коса која кипи из капе, гусле о раме и усправно држање, откривали су да је Србин, што је за његово доба вероватно подразумевало да је хајдук. Скоро сви су одмах приметили ову магичну мешавину и сраслост хајдука и отменог официра у једној личности. Гусле које су му стоје окачене о раме немају гудало што даје до знања да Старина Новак није гуслар већ да нам, својим јунаштвима, дарује теме за мноштво гусларских песама. За најпроницљивије посматраче, друга рука Старине Новака коју држи на мачу, означава да је, симболично, гудало гусала које Старина Новак носи – мач! Наравно, у разговорима и коментарима указало се и сазнање да о Старини Новаку историографски веома мало знамо и да је пред нама дуго неизвесно трагање за житијем Старине Новака.

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „БОЖЕ МИЛИ ДА ЧУДНА ЈУНАКА“ ДРУГЕ КЊИГЕ „НОВАКОВЕ РУКОВЕТИ“

Прошлогодишње објављивање први књиге библиотеке „Новакова руковет“ било је права сензација која се граничила са невероватним. Друга књига поменуте библиотеке није изазвала неверицу, односно сумњу хоће ли се уопште појавити, већ нестрпљивост и слатко ишчекивање. Њена промоција одржана је у читаоници школе пред ђацима, наставницима, неколицином родитеља али и гостима из ОШ “Иван Милутиновић“ на чијем челу је била лично директорка поменуте школе Снежана Будимировић. Скуп је водио библиотекар Василије дајући реч аутору друге књиге Милошу Пекићу који је објаснио начин избора народних песама за ову књигу износећи занимљиве појединости из свог рада. Прилику да говори о књизи добио је и директо школе Влада Вучинић. Он је нагласио да је „Новакова руковет“ прва антологија народних песама о Старини Новаку у српској култури. Навео је да се у књизи налази 33 песама од којих је чак десет аутор Милош Пекић преузео из рукописа, односно, први пут се у српској историји штампају и културној јавности се први пут представљају. Такође је истакао да су ђаци школе узели учешће у припреми књиге за објављивање и чак урадили шест илустрација песама које су у књизи објављене. О књизи су говорили и Иван Величковић, наставник ликовне културе, Никола Гиљен, гост трибине, ђаци аутори илустрација у књизи, наставници. На интерактивној табли представљена је дигитална верзија књиге која ће бити, као и прва књига, доступна на сајту школе.