НЕДЕЉА ШКОЛЕ 2015. - ДАН МУЗЕЈА ШКОЛЕ

25.05.2015.

Први дан у НЕДЕЉИ ШКОЛЕ 2015. испуњен је активностима које се односе на рад Музеја школе. Отворена је поставка НАСТАВНА СРЕДСТВА ОД ОСНИВАЊА ШКОЛЕ 1922. ДО ДАНАС у којој су могли да се виде разни документи из историје ОШ "Старина Новак" као што су сведочанства, уписнице, књиге, писанке, фотографије, плакати. Приказани су и вредни артефакти као што су аналитичка вага из 1914. године, хербаријум из 1930, дневници из педесетих година, стари грамофони, пројектори, епископи, заборављени дијапројектори, дрвени радиоапарати. Наравно, део изложбе била је и скамија која је, иначе, стални експонат у холу школе.

У склопу поменуте изложбе у холу школе постављена је издвојена поставка одежда средњовековне српске властеле у природној величини, као и верне реплике средњевековних српских застава из доба династије Немањића. Ова поставка се не односи на наставна средства и представљала је део целине чији део је и предавање под називом СРПСКЕ СРЕДЊОВЕКОВНЕ ЗАСТАВЕ И ОДЕЋА а које је ђацима наше школе одржао Никола Гиљен. Такође, ова поставка била је најава промоције књиге ВУК БРАНКОВИЋ проф. др Марка Шуице са катедре за историју Филолошког факултета. Промоција је одржана након наставе у библиотеци школе.

Отварање НЕДЕЉЕ ШКОЛЕ и Дана Музеја школе привукао је пажњу телевизијских новинара. Директор школе имао је 25.05.2015. директно укључење у јутарњи програм Студија Б из хола школе и том приликом је најавио садржај активности свих дана НЕДЕЉЕ ШКОЛЕ. У јутарњем програму РТС 26.05.2015. емитована је репортажа о НЕДЕЉЕ ШКОЛЕ са посебним освртом на отварање изложбе НАСТАВНА СРЕДСТВА ОД ОСНИВАЊА ШКОЛЕ 1922. ДО ДАНАС.