О музеју
Догађаји

28.06.2014.
Музеј школе Старина Новак приредио је велику изложбу поводом 100 година од почетка Великог рата. Отварање изложбе је заказано за Видовдан 28.06.2014. када се традиционално деле ђачке књижице свим одељењима школе. Поставка обухвата више дефинисаних целина као што су жене у великом рату, посета прошлогодишње ученице генерације сакралним местима на Крфу, албанска голгота Србије, Гаврило Принцип, српска штампана издања о Великом рату итд.
погледајте детаљније >>
05-15.10.2012.
Заједничка изложба под називом КРАСНОПИС У СРПСКИМ ШКОЛАМА биће постављена у Музеју школе Старине Новак. Поставка ће бити изложена од петка 5. октобра до понедељка 15. октобра 2012. и обухватиће експонате које је опремио Педагошки музеј у договору са Музејем школе.
погледајте детаљније >>
Најава нове изложбе

ХИЛАНДАР И СРПСКИ МАНАСТИРИ

изложба академског сликара Миленка Михајловића

У Галерији Музеја школе постављена је почетком децембра 2016. изложба уметничких слика академског сликара Миленка Михајловића, надахнутог пре свега Хиландаром али и другим српским манастирима. Галерија је успела да прими 12 слика импозантних формата. Све су урамљене и постављене тако да у Галерији сијају пуним сјајем.

Каталог изложбе
Насловне стране
Унутрашње стране
Улаз на ову изложбу је слободан и слике се могу погледати читавог дана док је отворена школа (уз пријављивање дежурном у холу).

С обзиром да је Миленко Михајловић отац ученице наше школе, велика је вероватноћа да посетиоци изложбе сретну и аутора заједно са сликама.

Изложбе Музеја школе на почетку 2015/16. школске године

У припреми Музеја школе су две изложбе:

  • Стогодишњица Бранка Ћопића
  • Светска година Михајла Пупина

Планиране изложбе су инспирисане јубилејима у вези са двојицом српских великана. Наиме, навршава се 100 година од рођења великог српског писца, из смутних времена, Бранка Ћопића, а Уједињене Нације прогласиле су 2015. годину за годину светског научника Михајла Пупина. Изложбе Музеја школе су само делић поштовања које је српско друштво дужно да поклони грандиозном књижевном и научном делу поменутих српских великана. Прва изложба се очекује најкасније у првој половини октобра 2015. и биће посвећена Бранку Ћопићу, а друга, посвећена Михајлу Пупину, биће постављена најкасније у току новембра.

Наставна средства од оснивања школе 1922. до данас

Опширнији извештај са ове изложбе можете погледати овде.

Изложба "70 година поводом ослобођења Београда"

Видовданска изложба

Најмлађа скамија на свету

У холу ОШ "Старина Новак", који је потпуно реконструисан и претворен у изложбени простор Музеја школе, изложена је скамија која је направљена по наруџбини школе а као верна реплика скамија које се чувају у Педагошком музеју у Београду.

Скамија Музеја школе "Старина Новак", засигурно, најмлађа је скамија на свету и бар по томе је оригинална и уникатна.

погледајте детаљније >>

Изложба посвећена Николи Тесли

Поводом годишњице смрти великог српског научника који се упокојио на православни Божић 1943. Музеј школе је на Божић 2014. приредио фото изложбу која се састојала из три целине. Прва целина је фотографски обухватала биографију Николе Тесле са свим важним детаљима његовог приватног живота. Други део изложбе представио је Теслин научни рад, док је трећа целина приказала факсимиле његових патената и бележака које је оставио.

Прилог РТС-а о Музеју